W czekoladowym świecie

W czekoladowym świecie

W świecie czekolady znaleźli się uczniowie klasy 4a i 4b, którzy dnia 26.10.2023r. pod opieką wychowawców p.E.Głaz, p.A.Daśko i p.A.Drąg oraz rodziców udali się do Fabryki Czekolady M.Pelczar w Korczynie.

Słodką podróż rozpoczęliśmy od zwiedzania wnętrza budynku, które urządzone jest w stylu starej fabryki. Ceglane ściany, rury pod sufitem, maszyny i obrazy, które ukazują jaki proces musi przejść ziarno kakaowca, zanim stanie się pyszną czekoladą. Mieliśmy możliwość pierwszej degustacji różnych rodzajów czekolady, białej, różowej, mlecznej lub ciemnej gorzkiej. Zobaczyliśmy drzewo, owoce i liście kakaowca. Dowiedzieliśmy się w jakich częściach świata one rosną. Poznaliśmy skrócony proces wytwarzania czekolady poprzez obejrzenie filmu pt: Pochodzenie kakao i Historia kakao i czekolady, prezentującego prace przy zbiorach w Afryce. Następnie nadszedł czas na warsztaty czekoladowe. Każdy miał okazję własnoręcznie wykonać swoją czekoladę i czekoladowego lizaka, które mógł zabrać do domu. Po zajęciach nasi uczniowie wzięli udział w konkursie z nagrodą w postaci Złotego Biletu. Po zakończonej wizycie w Fabryce Czekolady przyszedł czas na obiad i krótki odpoczynek. Ostatnim punktem naszego wyjazdu była zabawa parku trampolin High Jump w Krośnie. Wszyscy chętnie zaangażowali się w zdobywanie różnych sprawności. Skakali, nurkowali w basenie z kolorowymi gąbkami, bujali się na linie i wykonywali inne ćwiczenia akrobatyczne.

Nasi uczniowie miło i aktywnie spędzili czas. Ten słodki wyjazd na długo pozostanie w ich pamięci.

Ewa Głaz
Agnieszka Daśko
Agnieszka Drąg

  • Post author:
  • Post category:Wycieczka