Program edukacyjny
„TRZYMAJ FORMĘ!”
10 zasad zdrowego żywienia się
- Spożywaj posiłki regularnie (4-5 posiłków co 3-4 godziny)
- Ograniczaj spożycie mięsa. Jedz ryby, nasiona roślin strączkowych i jaja.
- Warzywa i owoce spożywaj w jak największej ilości- powinny stanowić co najmiej połowę tego, co jesz. Pamiętaj o właściwych proporcjach: ¾ warzywa i ¼ owoce.
- Spożywaj produkty zbożowe, zwłaszcza pełnoziarniste.
- Codziennie pij co najmniej dwie duże szklanki mleka. Możesz je zastąpić jogurtem, kefirem i – częściowo serem.
- Ograniczaj spożycie tłuszczów zwierzęcych. Zastępuj je olejami roślinnymi.
- Unikaj spożycia cukru i słodyczy. Zastępuj je owocami i orzechami.
- Nie dosalaj potraw i kupuj produkty z niską zawartością soli. Używaj ziół- zawierają cenne składniki i poprawiają smak potraw.
- Pamiętaj o piciu wody, co najmiej 1,5 litra dziennie.
- Nie pij alkoholu.
Celem programu jest edukacja w zakresie trwałego kształtowania prozdrowotnych nawyków wśród młodzieży szkolnej i ich rodzin poprzez promocję zasad aktywnego stylu życia i zbilansowanej diety, w oparciu o odpowiedzialność indywidualną i wolny wybór jednostki.
Założenia szczegółowe
I. CEL GŁÓWNY:
Poprawa sposobu odżywiania młodzieży.
II. CELE SZCZEGÓŁOWE:
1. Zwiększenie wiedzy dotyczącej zbilansowanej diety i aktywności fizycznej.
2. Dostarczenie wiedzy i umiejętności korzystania z informacji zamieszczonych na
opakowaniach produktów spożywczych.
3. Kształtowanie postaw i zachowań w zakresie prawidłowego żywienia i uprawiania aktywności fizycznej.
4. Rozszerzenie asortymentu sklepików szkolnych o zalecane produkty.
5. Propagowanie zdrowego stylu życia w szkole, w domu i środowisku pozaszkolnym.
ORGANIZATORZY PROGRAMU:
– Główny Inspektorat Sanitarny,
– Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców.
SZKOLNY KOORDYNATOR PROGRAMU: Anna Nawrocka
więcej o programie na stronie: www.trzymajforme.pl