Program edukacyjny
„TRZYMAJ FORMĘ!”

10 zasad zdrowego żywienia się

  1. Spożywaj posiłki regularnie (4-5 posiłków co 3-4 godziny)
  2. Ograniczaj spożycie mięsa. Jedz ryby, nasiona roślin strączkowych i jaja.
  3. Warzywa i owoce spożywaj w jak największej ilości- powinny stanowić co najmiej połowę tego, co jesz. Pamiętaj o właściwych proporcjach: ¾ warzywa i ¼ owoce.
  4. Spożywaj produkty zbożowe, zwłaszcza pełnoziarniste.
  5. Codziennie pij co najmniej dwie duże szklanki mleka. Możesz je zastąpić jogurtem, kefirem i – częściowo serem.
  6. Ograniczaj spożycie tłuszczów zwierzęcych. Zastępuj je olejami roślinnymi.
  7. Unikaj spożycia cukru i słodyczy. Zastępuj je owocami i orzechami.
  8. Nie dosalaj potraw i kupuj produkty z niską zawartością soli. Używaj ziół- zawierają cenne składniki i poprawiają smak potraw.
  9. Pamiętaj o piciu wody, co najmiej 1,5 litra dziennie.
  10. Nie pij alkoholu.

UNIKAJ CUKRU I SŁODYCZY!!!

      Mówi się, że cukier to biały wróg:

  • Przyczynia się do powstawania nadwagi i otyłości,
  • Zwiększa ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 , nadciśnienia tętniczego, otłuszcza wątrobę,
  • Osłabia układ odpornościowy,
  • Przyczynia się do rozwoju próchnicy zębów.

WARZYWA I OWOCE

  • Warzywa i owoce spożywaj jak najczęściej, by stanowiły co najmniej połowę tego co jesz.

JEDZ CODZIENNIE MINIMUM 5 PORCJI WARZYW I OWOCÓW

  • Porcja warzyw lub owoców powinna stanowić element każdego posiłku.
  • Każdorazowo produkty te powinny zajmować pół talerza przy każdym posiłku.
  • Spożywaj więcej warzyw niż owoców: ¾ warzyw i ¼ owoce.
  • Jedz różnorodnie, komponując posiłki z różnych warzyw i owoców.

PRODUKTY Z KTÓRYCH POWINNIŚMY ZREZYGNOWAĆ LUB JEŚĆ JE SPORADYCZNIE

  • Produkty mające w składzie cukier,
  • Owoce kandyzowane i w syropie,
  • Produkty z białej mąki, np. jasny makaron, jasne pieczywo, kluski, itp.
  • Żywność typu fast food, np. frytki, zapiekanki, pizza, hamburgery.

Celem programu jest edukacja w zakresie trwałego kształtowania prozdrowotnych nawyków wśród młodzieży szkolnej i ich rodzin poprzez promocję zasad aktywnego stylu życia i zbilansowanej diety, w oparciu o odpowiedzialność indywidualną i wolny wybór jednostki.

Założenia szczegółowe

I. CEL GŁÓWNY:
Poprawa sposobu odżywiania młodzieży.

II. CELE SZCZEGÓŁOWE:
1. Zwiększenie wiedzy dotyczącej zbilansowanej diety i aktywności fizycznej.
2. Dostarczenie wiedzy i umiejętności korzystania z informacji zamieszczonych na
    opakowaniach produktów spożywczych.
3. Kształtowanie postaw i zachowań w zakresie prawidłowego żywienia i  uprawiania aktywności fizycznej.
4. Rozszerzenie asortymentu sklepików szkolnych o zalecane produkty.
5. Propagowanie zdrowego stylu życia w szkole, w domu i środowisku pozaszkolnym.

ORGANIZATORZY PROGRAMU:
– Główny Inspektorat Sanitarny,
– Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców.

SZKOLNY KOORDYNATOR PROGRAMU: Anna Nawrocka

więcej o programie na stronie: www.trzymajforme.pl